Vi har moderne digitalt røntgen på klinikken.

Røntgen kan være et godt hjelpemiddel når man skal stille diagnose. Ikke bare når det gjelder skader i skjelett, men også ved mistanker om indre skader, fremmedlegeme, eller sykdom. Røntgenteknologien bruker høyenergistråler som kan passere gjennom alle typer kroppsvev, men i varierende grad, og kan fremstille bilder som er avgjørende for diagnose og behandling.

Diagnostisk brukes røntgen ved mistanke om hjerte- og lungelidelser, ledd- og skjelettlidelser, beinbrudd samt sykdommer i bukorganer og fremmedlegeme (hunden eller katten har spist noe som har satt seg fast i tarmsystemet). Noen ganger brukes også kontrastmiddel til å vurdere især tarmsystemet. For å få best mulig bilder, holde best mulig strålehygiene, og ikke minst for å gjøre undersøkelsen så lite stressende for dyret som mulig, er det ofte best å sedere hunden eller katten før røntgenbildene tas.

Hoftedysplasi

Hoftedysplasi, forkortet til HD, oppstår når hofteskålen og lårhodet ikke passer til hverandre slik som de skal.

Det dannes sekundærforandringer rundt leddet i form av forkalkninger. Det finnes ulike grader av denne defekten, og hofteleddene graderes slik: fri (A, B), svak (C), middels (D) eller sterk (E) grad av HD.

AD/AA

AD er en feilutvikling i albueleddet hos hunder, mens AA er forkalkninger som oppstår som følge av slik feilutvikling.

AD er arvelig belastet og noen raseklubber har derfor innført krav om AD røntgen før hunden kan brukes i avl.

Hunden må være minimum 12 mnd. når røntgenbildene tas. Dette gjelder alle raser.

Før timen hos oss

Saksbehandlingstid er normalt 10 virkedager for HD røntgen og 3 uker for AD røntgen fra bildene ankommer NKK og betaling er registrert.

For mer informasjon se NKK sine nettsider.