Daglig tannpuss

Vi anbefaler at du pusser tennene daglig. Daglig tannpuss er det viktigste tiltaket du kan gjøre for å opprettholde en sunn tannhelse hos dyret ditt. Dersom plakk ikke blir pusset bort regelmessig påvirker dette tannkjøttet og det oppstår etter hvert tannkjøttbetennelse og dannelse av tannstein.

La tannpussen bli en hyggelig rutine til et fast tidspunkt hver dag. Forhåpentligvis vil dette bli noe som dyret ser frem til.

Ved innlæring av rutinen bør man fokusere på håndtering av dyret. Ta gjerne dyret opp på et bord eller finn en rolig plass i huset. Start med å gjøre dyret vant med at du tar på snuten og munnen. Bruk mye godbiter.

Deretter går man over til å gjøre dyret vant med tannbørsten og eventuelt tannkrem. Tilpass tannbørsten til munnens størrelse, ikke bruk for stor tannbørste. Det bør være enkelt å komme inn i munnen mellom tenner og kinn. Kjøp gjerne en tannbørste beregnet for barn i første omgang, de kommer i flere størrelser. Man kan også bruke en mikrofiber fingervott dersom det blir enklere.

La dyret slikke på tannkosten/fingervotten og smake på tannkremen. Det er viktig at du bare bruker tannkrem som er beregnet på dyr! Disse er ofte smaksatt med for eksempel kylling eller kjøttsmak som de fleste dyr liker godt.
I innlæringsfasen kan du gjerne bruke for eksempel leverpostei på tannbørsten/fingervotten, for at dyret skal forbinde denne med noe positivt.

Neste skritt blir å pusse litt på de fremre tennene. Det er viktig å ikke skremme Dyren eller gjøre opplevelsen til noe ubehagelig. Bruk positiv stemme og mye godbiter. Vær rask med å belønne i starten.
Løft forsiktig på leppen og puss et par ganger på den tannen som viser best. Gjør dette kun på et par tenner de første gangene, og øk lengden på tannpussen gradvis for hver dag. Tannpuss skal helst være noe som dyret ser fram til å gjøre.

Det anbefales å pusse fra tannkjøttet og ned mot tuppen av tannen, ikke puss frem og tilbake langs tennene. Puss mellom 5 og 10 ganger på hver tann.

Det er viktigere å pusse utsiden av tennene enn innsiden. Plakk og bakterier legger seg oftest på utsiden av tennene langs tannkjøttsranden. Vi ser mye mindre av dette på innsiden av tennene.

Lykke til!!